Fiksuja koiria

02.05.2018

Pääsiäisen tienoilla kaikki neljä Höyheneukon pikinokkaa osallistuivat SmartDog -luonnetestiin. Monisivuiset raportit ovat mielenkiintoista luettavaa ja kyllä niistä jokaisen koiran tunnistaa. Samaa rotua, mutta persoonina niin erilaisia.

Olisi mukavaa, jos testeissä kävisi mahdollisimman moni suomenpystykorva. Hinta tosin saattaa olla monelle este... täysi testi maksaa parisataa/koira, mutta paljousalennuksen ja "järjestäjän alennuksen" jälkeen omasta neljän laumasta jäi maksettavaa hiukan toistasataa euroa/kuono. Testaajilla on myös kasvattajille omat alennuksensa.

Tässäpä lyhyt yhteenveto jokaisen suorituksesta.

Höyheneukon Pörri, "Pörri" KOKONAISARVIO TESTIN PERUSTEELLA

Pörri on avoin ja ystävällinen koira, joka tutustuu aluksi vauhdikkaasti uuteen tilaan. Pörri käyttäytyy sylinteritestissä impulsiivisesti. Pörri lukee erittäin hyvin ihmisen eleitä, mutta ei ole niillä johdettavissa harhaan (huijaus-osio). Parhaiten Pörri lukee käsieleitä (100 %), paitsi silloin kun lähtöluvan saa vasta pienellä viiveellä käsivihjeen päättymisen jälkeen (67 %). Tilaan liittyvä ongelmanratkaisu, V-aita, on Pörrille helppo ja se ratkoo tehtävän nopeasti - sen sijaan testin vaikein tehtävä, looginen päättely oli liian vaikea. Pörri on mahdottomassa tehtävässä sinnikäs ja täysin itsenäinen ongelmanratkaisija. Pörri ei paina nappia sosiaalisen oppimisen tehtävässä. Pörri motivoituu ja keskittyy melko hyvin koko testin ajan. Sylinteritestin mittaaman impulsiivisuuden lisäksi Pörrissä näkyy hiukan kärsimättömyyttä, mikä myös on yksi impulsiivisuuden muoto. Vaikka aktiivisuusmittari antaa vielä keskimääräiseksi luokiteltavan lukeman, Pörri on varsin energinen väkkärä, joka usein tarvitsee myös juoksentelukierroksen kesken tehtävän. Toisaalta tämä ei suuresti häiritse sen tehtäviin keskittymistä, vaan useimmat tehtävät se ratkomaan hienosti - aikajänne vain on suhteellisen lyhyt, jos tehtävä vaatii keskittymistä ja odottelua. Sylinteritestissä Pörri haukkuu aluksi paljon, mutta rauhoittuu tehtävän ja koko testin mittaan paljon. Muistitehtäväkin onnistuu hienosti, vaikka odotusajat pitenevät ja koira välillä kiihtyy odottelusta.

Shemeikka, "Sjoma" KOKONAISARVIO TESTIN PERUSTEELLA

Shemeikka eli Sjoma on avoin ja ystävällinen koira, joka tutustuu aluksi vauhdikkaasti uuteen tilaan. Sylinteritestissä se osoittaa kohtuullisen hyvää itsehillintää. Sjoma lukee keskimäärin hyvin ihmisen eleitä, erityisesti ihmisen jalkoja ja ylävartaloa, ja voi olla niillä myös johdettavissa harhaan. Pelkällä kädellä osoitusta Sjoma ei testissä ymmärtänyt. Tilaan liittyvä ongelmanratkaisu, V-aita, oli Sjomalle helppo - sen sijaan testin vaikein tehtävä, looginen päättely oli liian vaikea. Sjoma on mahdottomassa tehtävässä ehdottomasti enemmän itsenäinen ongelmanratkaisija ja välillä se myös poistuu tehtävän ääreltä, mutta lopuksi sillä on hetken aikaa käytössä myös ihmiseen tukeutuva ongelman-ratkaisustrategia. Sjoma ei rohkaistu itse painamaan namikoneen nappia sosiaalisen oppimisen tehtävässä riittävällä voimalla, mutta osoittaa nappia monta kertaa ja näyttää oppineen napin merkityksen mallia katsomalla. Sjoma keskittyy melko hyvin koko testin ajan, mutta välillä se ei kiinnostu kovin hyvin tarjolla olevista palkkioista. Omasta mielestään herra taitaa olla testipaikallakin kosiomatkalla, ja eihän se ruoka silloin niin tärkeää ole!

Rosinka, "Rasa" KOKONAISARVIO TESTIN PERUSTEELLA

Rasa on ystävällinen koira, joka tutustuu aluksi vauhdikkaasti uuteen tilaan. Sylinteritestissä se on hieman impulsiivinen, mutta testipaketin muissa tehtävissä se osoittaa myös hyvää itsehillintää ja harkintakykyä. Rasa lukee keskimäärin hyvin ihmisen eleitä. Käsivihjeitä se lukee aivan erinomaisesti, ja voi olla niillä myös johdettavissa harhaan. Sen sijaan katseella tai jaloilla osoitusta Rasa ei testissä ymmärtänyt. Tilaan liittyvä ongelmanratkaisu, V-aita, oli Rasalle helppo - sen sijaan testin vaikein tehtävä, looginen päättely oli liian vaikea. Rasa on mahdottomassa tehtävässä sinnikäs ja enemmän ihmiseen tukeutuva ongelmanratkaisija, mutta sillä on käytössä myös itsenäinen ongelmanratkaisustrategia. Rasa painaa namikoneen nappia sosiaalisen oppimisen tehtävässä pitkän harkinnan jälkeen, ja koira vaikuttaisi oppineen napin merkityksen nimenomaan mallia katsomalla. Rasa keskittyy melko hyvin koko testin ajan, on pääosin aivan hiljaa, ja motivoituu kohtalaisen hyvin tarjolla olevista palkkioista. Oikein mukava koira tämäkin!

Höyheneukon Hippa, "Hippa" KOKONAISARVIO TESTIN PERUSTEELLA

Hippa ei ole erityisemmin kiinnostunut vieraista ihmisistä, mutta se tutustuu aktiivisesti uuteen tilaan. Hieman varautuneen alun jälkeen Hippa tulee myöhemmin oma-aloitteisesti tutustumaan testaajaan ja viihtyy rapsuteltavana testin päätteeksi. Sylinteritestissä Hippa osoittaa hyvää itsehillintää. Hippa lukee kohtuullisen hyvin ihmisen elekieltä. Vaikein koiralle oli pelkällä katseella annettu vihje. Ehdottomasti parhaiten se ymmärsi kädellä ristiin osoitusta, jossa myös ohjaajan ylävartalo kiertyy. Tilaan liittyvä ongelmanratkaisu, V-aita, oli Hipalle helppo ja koira ratkaisi myös loogisen päättelyn tehtävän, joka on testin vaikein. Hippa on mahdottomassa tehtävässä enemmän ihmiseen tukeutuva ongelmanratkaisija, mutta sillä on joustavuutta ja käytössä myös itsenäinen ongelmanratkaisustrategia. Sosiaalisen oppimisen tehtävässä Hippa pystyy nopeasti matkimaan ihmisen toimintoa, ja koira oppii myös tehtävän nopeasti. Myös muistitehtävässä Hippa loistaa ja tekee virheettömän suorituksen. Hippa on hyvin motivoitunut palkkioista ja tehtävistä koko testin ajan ja se keskittyy melko hyvin. Se on välillä hiukan kärsimätön, mutta se pystyy silti suoriutumaan hienosti tehtävistä. Herkkä ja ajattelevainen koira, jolla on erinomaiset ongelmanratkaisutaidot!